Els bunyols són unes postres que a Menorca es solen menjar per la festivitat de Tots Sants. La gent gran explica que antigament la nit abans de la festa era molt típic fer un sopar extraordinari en el què es servien aquestes postres anomenades bunyols de Tots Sants o bunyols de forat. (extret del blog de Fra Roger ) Aquí teniu la recepta bunyols de Fra Roger
Tots Sants deriva, en concret, d'una festa cèltica anomenada Samain que es feia per venerar els morts. Per als pobles celtes, l'any estava dividit en dos grans períodes: el temps clar i el temps fosc.
El primer es referia a l'època de primavera i d'estiu en el qual el sol es pon cada vegada més lentament, hi ha llum i calor.🌞🌅🌄
El segon període es referia a la tardor i l'hivern en els quals els dies s'escurcen cada vegada més, fa fred i la foscor s'apropia d'una gran part del dia.⛅⛆
Els dies del Samain obrien el període d’obscuritat.
Les festes Samain també coincidien en una època de l'any en què els camps i les terres semblen igual d'esmorteïdes que el mateix món dels difunts. Ha passat el temps de collita i de la verema, aquesta és època de sembra i els camps semben quedar aturats, apagats fins que, amb la primavera següent, tot torni de nou a la vida.
La festa cristiana de Tots Sants no fou establerta fins al segle vii.
Tots Sants és dia de recordar els difunts. Per això hi ha el costum d’anar al cementiri a visitar la tomba dels avantpassats, arranjar-la i adornar-la amb flors. Aquesta tradició té un caràcter familiar i es manté en la intimitat.
Recordeu que l'any passat, estudiant la prehistòria, vareu aprendre els diferents llocs d'enterrament: principalment coves excavades en pedra i navetes. Vegeu: presentació prehistoria menorca
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada