Aquest primer trimestre la sortida pel CAMÍ DE CAVALLS serà des de l'aparcament de la platja de Son Saura fins a la sortida del lloc Ses Salines, devora Fornells.
Aprofitarem per treballar la FAUNA I FLORA de les Balears i també el PATRIMONI HISTÒRIC
FLORA
És el conjunt de totes les espècies vegetals que neixen i creixen de forma espontània en un determinat lloc.
La flora d'un lloc depèn principalment del clima i del medi ambient.
Podeu identificar-les? Podeu escriure un comentari amb la resposta.
Forns de calç
La calç fins fa molt poc temps, era la primera matèria en el ram de la construcció, ja que l’emblanquinat amb calç és inseparable de la paret de marès o del mur fet de pedra i morter de tota construcció menorquina. La tradició d’emblanquinar les parets amb calç es deu a raons múltiples: en primer lloc, protegeix les parets tradicionals, normalment fetes amb materials de consistència molt fràgil, de l’acció dels agents climatològics; en segon lloc, la calç deixa transpirar el mur i, per tant, la humitat interior de qualsevol habitatge es condensa a la part exterior del mur; i, finalment, el color blanc tèrmicament dóna més frescor quan fa calor.
La calç s’obtenia de la penya viva, és a dir, de la de tipus calcari (les millors de les quals provenien del miocè mitjà), que es transformava en calç per l’acció del foc dins el forn de calç, construït i mantingut pel calciner o forner.
El forn es feia en un lloc que facilitàs al màxim possible la seva construcció i el rebliment amb pedra. Per tant, cercaven llocs on la penya afloràs a la superfície, amb la qual cosa s’estalviaven incòmodes transports, o bé zones marines, on hi ha abundància de rama per mantenir el foc. La confluència d’abundància de pedra calcària i la presència d’una bona marina determinava una ubicació idònia per a la construcció d’un forn de calç, només feia falta un senzill contracte verbal amb el propietari del terreny i ja es podia començar amb la feina.
Nota: la informació per elaborar aquesta pàgina ha estat facilitada per Antoni Camps Extremera
BASILICA PALEOCRISTIANA DES CAP DES PORT DE FORNELLS
La basílica s’estructura arquitectònicament a partir d’una nau central orientada a l’est, al voltant de la qual hi trobem adossades vàries estances que amb el temps han patit canvis estructurals, com ara reformes o ampliació del seu espai. La característica més singular de l’edifici és la gran articulació del seu espai intern. A través de l’estudi del material ceràmic sabem que la datació fundacional de la basílica és de finals del segle V dC / inicis del segle VI dC, perdurant el seu funcionament al llarg del segle VII dC.
prova
ResponEliminaespero que lo disfruten mucho!!!!!!!
ResponElimina